de hoek Noorderstraat – Kleinemeersterstraat en schilderszaak Tulp 2019-12-11T08:15:44+00:00

De hoek Noorderstraat – Kleinemeersterstraat

Om van de Noorderstraat naar de Zuiderstraat te komen, lag er aanvankelijk een vaste voetbrug in de vorm van een zogeheten ‘hoogholtje’ over het Winschoterdiep. Een ‘hoogholtje’ is een typisch Groningse brug. Het is een smalle brug, die hoog genoeg is om schepen ongehinderd te laten passeren, met aan weerszijden een trap of steile opgang. De brug was eigendom van de aanwonenden. In 1875 werd de brug verkocht aan de gemeente en in 1899 werd het ‘hoogholtje’ vervangen door een beweegbare brug. Het werd een steeds drukker en daarmee steeds gevaarlijker kruispunt met de Noorderstraat.

Ook in de Zuiderstraat lag een brug, namelijk om het Kleinemeersterdiep over te kunnen steken. Met de demping van het Kleinemeersterdiep was deze brug overbodig geworden.

Schilderszaak Tulp

Op de locatie van de Meersterborg stond, in de tijd dat de diepen nog niet waren gedempt en de bruggen er nog lagen, het woonhuis van de familie Lubbers. De gebroeders Lubbers hadden een eindje verderop in de – toen nog – Molenstraat een blauwververij. Textiel werd daar blauw geverfd in grote ketels en als de textiel eenmaal blauw van kleur was, werd het gespoeld in het water van het Kleinemeersterdiep.

In het woonhuis van de familie Lubbers werd later de damesmodezaak van de gezusters Kraai gevestigd en vervolgens, vanaf 1972, schilderszaak Tulp. Het pand van schilderszaak Tulp is in 2007 afgebrand en gesloopt.